torstai 29. elokuuta 2013

Shoes tell a story

Tässä vain vähän mun ajatuksia agikengistä kun kaikkea tuolla kentillä näkee ;) Aikalailla itsestäänselvyysjuttuja mutta ehkä tästä on apua aloittelevalle harrastajalle että jättää huonoimmat vaihtoehdot vaikka kokonaan hankkimatta.

Monien harrastamieni urheilulajien pohjalta olen yrittänyt löytää sitä sopivaa aksakenkää itselleni. Tässä vähän mietintää oikean kengän löytämisestä. Kannattaa ensinnäkin miettiä millaisella pohjalla kisoja/treenejä voidaan pitää. Alusta voi vaihdella kivituhkasta hiekkaan ja aitoon nurmeen. Jokaisella näistä on omat haasteensa. Täydellinen osuma olisi löytää kenkä joka palvelisi käyttäjäänsä kaikilla näillä alustoilla. Itse on tullut kokeiltua lähes kaikkea mahdollista (ei nyt sentään rantasandaaleja ja balleriinoja)

Pahin mahdollinen valinta on piikkari. Joo, se pitää hyvin kivituhkalla muttei toimi millään muulla perusalustalla ja kaiken lisäksi siinä on koiran tassut vaarassa. Tätäkin on joskus tullut kokeiltua..en onneksi ehtinyt koiran tassuja teloa ennen kun tajusin lopettaa piikkareiden käytön aikanaan.


Peruslenkkari ei pidä oikeastaan missään (hiekalla nyt jotenkin). Menee jossain alkeiskurssilaisella tietysti kun ohjaajan ei kauheesti tarvitse juosta. Mutta heti kun mennään kuvioihin jotka sisältävät käännöksiä ja vauhtia, on turha kuvitella pysyvänsä joka alustalla lenkkarilla pystyssä. Itse olen monet agitreenit tällaisten kanssa könynnyt. Kisoihin oon sentään valinnut pitävämmät popot. Ja joo...lenkkariakin löytyy laidasta laitaan.
Monilla ohjaajilla olen nähnyt nyt mulle niin tuttua kenkämallia (Salomonin maastokenkää, tuttu hiihdosta). Niissä on mielestäni hyvä pito oikeastaan joka alustalla ja nilkka on erittäin hyvin tuettu. Jos on vähänkin taipumusta pronaatiolle/ löysille nivelsiteille niin suosittelen. Mun omat salomonit vaan tuppaa hiertään kivan rakon sisäsyrjään joka ikinen kerta...pitäs vissiin käyttää ne saunassa niin muotoutuu paremmin jalkaan. Omistan samanlaisen kengän kuin tuo oikealla oleva kuva eli Salomon Speedcross 3. Nuo on niin hyvät jokaiselle vuodenajalle ja kevyet kuin mitkä. Kaiken lisäksi vielä coretex- eli vedenkestävät ja laadukasta materiaalia!

Tällä hetkellä juoksen kisoissa nappulakengillä, joissa pito on äärimmäisen hyvä joka alustalla. Miinuspuoli on heikko nilkkojen tuki joten riski nilkkojen vääntymiselle on mun mielestä aika iso ja talvella ohut nappula on hirmu kylmä ja kenkiä pitää vaihdella koko ajan.

Ja sitten esittelen mun seuraavan kenkähankinnan. Ehkä suosituin agilityohjaajien keskuudessa, eli Inov-8.Nää käy loistavasti aksaan ja juoksutreeneihin maastossa. Näitä myydään jo Vuokatin hiihtoputkellakin ja tuskin ihan pelkkään agilitytarkoitukseen :)

En malta oottaa että saan nää kokeiluun!! agi.fi:n sivuilta: "Koko kenkämallisto on suunniteltu niin, että kengän rakenne sallii jalan vapaan ja luonnollisen liikkeen. Maastokäyttöön tarkoitetut kengät myötäilevät täsmällisesti jalan muotoja, jolloin kenkä istuu niin varmasti ja tarkasti, että tuntuu kuin juoksisi paljain jaloin. Kengät ovat kevyet ja antavat hyvän tuntuman maastoon. Tämän mahdollistaa mm. joustava pohjamateriaali sekä erilaisille pinnoille (ruoho, hiekka, muta, jne.) suunniteltu pohjakuviointi."

 ps. kasvatus-sivua viimeinkin päivitetty vaikkei siellä nyt toistaiseksi mitään uutta tärkeää tietoa ole muuta kuin tällaisen aloittelevan kasvattajan (joka ei tiedä vielä paljon mistään mitään) löpinöitä.

2 kommenttia: