maanantai 4. elokuuta 2014

Fysiikkatreeniä ohjaajalle part 2/10: tasapaino

Tasapainon käsite sijoittuu oikeastaan koordinaatiokyvyn alapuolelle, mutta käsittelemme sen yhtenä kokonaisuutena sen tärkeyden takia. Viime maanantaina kirjoitin keskivartalon hallinnasta ja sillä olevan yhteys tasapainoon, joten tasapaino on varsin looginen aihe tälle viikolle + se, että allekirjoittaneella tämä osa-alue on omasta mielestäni kaikkea muuta kuin kunnossa.

Tasapaino jaetaan staattiseen ja dynaamiseen tasapainoon. Staattisella tarkoitetaan tässä yhteydessä kykyä säilyttää tasapaino paikallaan pysyttäessä ja dynaamisella tasapainon säilyttämistä liikuttaessa pisteestä A pisteeseen B tai liikkuvaan tukeen nähden. Agilityssä siis korostuu erityisesti dynaaminen tasapaino: se lisää suorituksen sujuvuutta, nopeutta ja turvallisuutta pienentäen näin myös vammautumisriskiä. Tasapaino perustuu pitkälti opittuihin reaktioihin, joten sitä voidaan parantaa harjoittelulla.

Harjoitukset

Dynaamisen tasapainon testausmenetelmä (+ hyvä harjoitusmuoto): 6m tandemkävely

(toistettavuudeltaan erinomainen 36-72-vuotiailla)

Omaa tasapainon kehitystä voi testata 6 metrin tandemkävelyllä. Avustaja ottaa ajan suorituksesta. Suorittaja kävelee TAKAPERIN viivaa pitkin 6 metrin matkan niin, että asettaa kävellessään jalan toisen taakse niin, että takimmaisen jalan varpaat koskettavat etummaisen kantapäätä (käytännössä siis "tipukävelyä" takaperin).

Harjoitukset tasapainolaudalla

 

Korvaamaton kaveri tasapainoa kehitettäessä

vaikeuttaa voi laittamalla silmät kiinni

 

 

vähän haastetta
kyykky tasapainolaudalla

 

 

 

 

 

 

 

Laudan hallittukallistaminen eteen/taakse
Laudan kallistaminen hallitusti sivuille

 

Jos et omista tasapainolautaa, etkä aio investoida sellaiseen, harjoituksia voi soveltaa myös kapealle penkille. Kaikkia harjoituksia voi vaikeuttaa laittamalla silmät kiinni (tai kaveri tulee tönimään), näköaistiyhteyden "katkaiseminen" vaikuttaa huomattavasti tasapainoon.

Toiminnallinen harjoittelu (functional training)


Monet toiminnalliset harjoitukset kehittävät tasapainoa. Esim. kahvakuulaharjoitukset ovat äärimmäisen hyviä. Toiminnallisesta harjoittelusta voi lukea tarkemmin täältä: http://www.ryhmaliikunta.fi/funtionaalinen-eli-toiminnallinen-harjoittelu/



Itse koen tasapainoharjoitukset todella hauskoiksi ja olen ottanut tasapainon treenaamisen omaksi silmätikukseni koska tunnen sillä osa-alueella olevan harjoittelun tarvetta. Harjoittelu ei vaadi paljoa ja sen voi toteuttaa vaikka iltaisin salkkareita katsellessa. Suosittelen kokeilemaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti