tiistai 19. toukokuuta 2015

Näin meillä, miten teillä? Ajatuksia urheilukoirien fysiikan kehittämisestä ja ylläpidosta

Innostuin postaustoiveesta liittyen koirieni fysiikasta huolehtimiseen. En väitä olevani guru näissä asioissa ja siksi kerron miten juuri omalta osaltani huolehdin koirien lihaskunnosta, ruokinnasta ja lihashuollosta, en niinkään siitä, miten ne tulisi hoitaa. Tosiasiahan on se, että mun kisakoirat Jasu ja Luka asuu Oulussa, joten tällä hetkellä en niiden treenaamiseen voi Rovaniemeltä kovin paljoa vaikuttaa. Tässä kuitenkin tiivistettynä mitä me arjessa touhutaan tai on aiemmin tehty ja jos tulee jotain vinkkejä/korjauksia mieleen niin mielelläni luen niitä kommenttiboksista! :)


Ruokinta & nesteytys

Otin ruokinnan ja nesteytyksen yhdeksi osa-alueeksi, sillä niillä on suuri vaikutus suorituskykyyn, oli kyse sitten ihmisestä tai koirasta. Meillä koirat syö pääasiasssa Roburin maintenancea, johon itseasiassa vasta vaihdoimme. Lisänä saavat lähes päivittäin joko jauhelihaa, raejuustoa tai kananmunan valkuaisia. Itse en varsinkaan jauhelihaa anna sekaisin nappuloiden kanssa eri imeytymisaikojen takia. Ruokinnassa noudatan kaavaa 1/3 päivän annoksesta aamulla ja 2/3 iltapäivällä klo 15-16 aikoihin. Ruokinta-ajat joustavat kuitenkin silloin tällöin kisojen tai treenien takia, jotta ruoka ehtii sulaa kunnolla ennen suoritusta. Agiliitely täydellä vatsalla tuskin tuntuu koirasta mukavalta, sitä voi kuvitella kun itse lähtee päivällisen jälkeen suoraan kovavauhtiselle juoksulenkille. Inte kiva.

Nesteytyksessä ei olla tehty ihmeempiä. Pojat juo tosi huonosti, joten välillä tiputan vesikuppiin jotain herkullisempaa (nappuloita, tonnikalapurkin vettä..), jotta saisivat edes jonkin verran nestettä. Olisin nesteytystä ajatellen kiinnostunut fitdogin tuotteista, mut en ole vielä itse testannut. Olisko jollain näistä kokemusta? http://www.fitdog.fi/

Lihashuolto



Tämä on meillä se osa-alue mitä tulee kehittää. Koirat käy säännöllisen epäsäännöllisesti hieronnassa (lue: liian vähän). Näilläkin treenimäärillä olisi hyvä huollattaa koira n. kerran kuussa. Hierojiakin on laidasta laitaan (joku voi tehdä hierontoja pelkällä viikonloppukoulutuksella, joka esim. mulla on ja en koe itseäni lainkaan päteväksi). Vähän sama homma kuin personal trainereissa, joku kahden päivän kurssin käynyt kutsuu itseään PT:ksi ja joku toinen kouluttaa itseään samaan hommaan vuosia. Urheilukoirille fyssari on omasta mielestäni parempi vaihtoehto ja kuitenkin hieronnat hyviä siinä ohella. 

Lihashuoltoon luen myös koiran lämmittelyt ja jäähdyttelyt kisoissa ja treeneissä, sekä omatoimiset venyttelyt kotona (hyviä venyttelyvinkkejä saa ammattilaisilta.) Lämmittelyssä se mihin pyrin on: 10min kävely + 5-10min juoksu + lihaksia aktivoivat temput/liikkeet. Jäähdyttelyssä 5-10min kevyttä hölkkää +15min kävely. Lisänä meillä on viileinä vuodenaikoina käytössä Back on track -loimi.

Venyttelyssä pidän itse tärkeimpinä lapojen venytyksiä eli koira seisoo suorassa ja houkutellaan kääntämään pää kohti kylkeä namin avulla. Sit ois selän ja niskan venytykset eli koiran selkä pyöristyy kun laittaa käden vatsan alle. Niskalle hyvää jumppaa on jo siinä kun koira syö nameja maasta etutassujen välistä. Raajojen venytyksissä on hyvä, että osaava henkilö opastaa niissä alussa. Väärin tehdyt raajojen venytykset eivät yleensä tuota toivottua lopputulosta. 

Treenaaminen (voima, kestävyys, nopeus, tasapaino, koordinaatiokyky..)

Vastikään hyppykurssin käyneenä hyppyjumppa tuli osaksi meidän treenejä. Luka toimii mulla ns. projektikoirana ja Ellen kanssa tehdään pennulle sopivia juttuja eli lähinnä perussarjaa speedbumpeilla. Hyppytreenejä tehdään 1,5x/vko eli 1-3 kertaa kahdessa viikossa. 

Tässä sitten esittelyssä meidän takaosajumpan liikkeitä. Eli näitä tehdään (tai pyritään tekemään) 2-3x viikossa.

1. tasapainolauta (eli takajalat laudalle. Tasapainotyyny vois olla vielä parempi)
2. orava (Orava-asento eli koira istuu etujalat ilmassa, sit vielä tästä sovellus eli koira nousee orava-asennosta seisomaan takajalkojen varaan)
3. peruuttaminen 
4. ryömiminen

Lenkkejä tehdään 3x päivässä. Aamuisin ja iltaisin n. 15-30min ja päivällä 1-1,5h lenkki. Koirat pyritään viemään mahdollisimman usein metsään, jossa saavat juosta vapaana eri maastonkohdissa. Myös juoksulenkit onnistuu Lukan ja vielä paremmin vetokoira Ellen kanssa. Voi olla, että sopulineiti pääsee testaamaan ens talvena koirahiihtoa. Silloin tällöin vedetään ihan "treenispurtteja" eli lenkin aikana 3-5x n. 5min välein 50-100m spurtit. Meillä kestävyys- ja nopeusominaisuuksien harjoittelu voisi olla kuitenkin vielä paljon tavoitteellisempaa.

Nyt kun näistä aiheista pääsi kirjoittamaan niin huomaa myös ne omat kehityksen paikat eri osa-alueilla. Kiitos vielä postaustoiveesta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti