Sarja saa vihdoin jatkoa kun allekirjoittanut sai jälleen inspiraatiopläjäyksen! Helppo tapa kehittää agilityssä tarvittavia ja hyödyllisiä ominaisuuksia on harrastaa agilityä tukevaa lajia, jonka lajianalyysi liippaa mahdollisimman läheltä. Voisin tehdä tästä pitkän listan aina golfista laskuvarjohyppyyn, sillä agilityssä vaadittavat ominaisuudet esiintyvät lähes joka lajissa. Esittelen tässä omat top4 -lajit, joita on itse tullut testattua.
1. Pallopelit
Salibandy, koripallo, miksei jalkapallo tai jääkiekkokin (vaikkei siinä palloa olekaan), nämä kaikki kehittävät agilityradalla tarvittavia motorisia taitoja, kuten tasapainoa, koordinaatiokykyä, räjähtävyyttä, nopeita suunnanmuutoksia, kiihdytyksiä, pysähdyksiä jne. Kuulostavatko edellämainitut taidot agiohjaajan korvaan varsin tutuilta? Tämän lisäksi pallopeleissä joutuu tarkkailemaan vastustajan liikkeitä, jolloin on keskityttävä itseensä ja ulkopuolella tapahtuvaan, kuten agilityssä oman itsensä lisäksi on huomioitava myös koira ja radalla olevat esteet.
Tästä voisi vaikka agilityseuratkin ottaa koppia ja kysellä olisiko oman seuran sisällä kiinnostusta esim. yhteisille pallopelivuoroille.
2. Monipuolinen hiihtely
No mikäpä muukaan. Maastohiihto on erinomainen kuntoilulaji. Se rasittaa lihaksistoa monipuolisesti aiheuttamatta ylikuormitusta nivelille. Hiihto vahvistaa sydämen ja verenkierron toimintaa, sekä kehittää koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Mikä oliskaan parempaa kun lähteä viettämään aurinkoista kevätpäivää ladulle ja napata vaikka hauveli mukaan lenkkikaveriksi!
Hiihdossa kannattaa panostaa laadukkaisiin varusteisiin ja homma on heti huomattavasti hauskempaa. Kannattaa myös välttää lenkistä toiseen jatkuvaa tasaisen tappavaa tahtia ja tehdä vaihteluna vauhdikasta intervalliharjoittelua.
3. Crossfit
Crossfit on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu mm. lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja liikkuvuusharjoitteita. Lisäksi se sisältää toiminnallista harjoittelua ja kehittää mm. tasapainoa. Kuulostaa aika ideaalilta agiohjaajalle, eikö?
4. Juoksu (ei se ihan tavallinen)
Aika monen ohjaajan tiedän harrastavan lenkkeilyä vapaa-ajalla, joten heitän pari pikkuvinkkiä joilla juoksutreenistä saa vielä enemmän agilityä tukevan.
Tasaisen asfaltin sijasta kannattaa suunnata maastoon, kuten metsäpoluille tai vaellusreiteille. Poluilla on usein oksia ja kiviä joiden kanssa saa olla tarkkana mihin astuu, erinomainen koordinaatioharjoitus. Lisäksi pehmeä alusta kuormittaa niveliä vähemmän nimim. muutamat rasitusvammat parista asfalttijuoksulenkistä saanut. Nykyään juoksen aina vähintään pururadalla.
Juoksutreeniin kannatttaa sisällyttää intervalliharjoittelua vähintään 2x/vko, myös aitajuoksu ja aitavälien askeltaminen ovat agia ajatellen perus juoksulenkkiä huomattavasti kehittävämpiä!
+ Edellämainittujen lisäksi on vielä pakko antaa pikku propsit pilatekselle. Löysin itsestäni lihaksia, joiden olemassaolosta en ollut edes tietoinen. Loistavaa syvien lihasten treeniä, joita ei ihan joka lajissa tulekaan harjoitettua :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti