Pennut


Ensimmäiset Enchanting Whispers pennut suunnitelmissa :)

Elle astutetaan loppuvuoden 2017 juoksuun ja odotettavissa on soopelipentue. Urokseksi olen valinnut komean ja aktiivisen soopeliuroksen, jolla myös tasapainoinen luonne. Tulevasta pentueesta pennut myydään koteihin, joissa ne saavat paljon aktiviteettia ja virikkeitä. Tulevilta kodeilta edellytän myös halua viedä koira terveystutkimuksiin 1-2 vuoden ikäisenä, sekä yhteydenpitoa ja yhteistyökykyä kasvattajan kanssa.

Enchanting Whispers -pennut luovutetaan n.8 viikon ikäisinä, terveystarkastettuina, virallisesti silmätarkastettuina, useaan kertaan madotettuina sekä mikrosirutettuina ja rekisteröityinä. Mukaan lähtee luonnollisesti kattava pentupaketti ohjeineen sekä kasvattajan elinikäinen tuki. 

Pennut viettävät ensimmäiset 8 viikkoa tavallisessa kotiympäristössä, jossa ne tottuvat erilaisiin ärsykkeisiin ja pääsevät sosiaalistumaan. Etsin pennuille aktiivisia ja rodusta kiinnostuneita koteja, jotka haluavat teettää koiralla viralliset terveystutkimukset. Kasvatuksessa tavoitteenani on hyvillä harrastusominaisuuksilla varustettu terve ja aktiivinen shetlanninlammaskoira, joten toivon myös kodilta harrastuneisuutta.Yhteydenotot sähköpostitse iinalauren[at]gmail.com


Kasvatustyön henkilökohtaiset tavoitteet

Ensisijainen tavoitteeni kasvatuksessa on vaalia terveyttä. Ei ole helppoa löytää jalostusyksilöitä, jotka eivät ole minkään perinnöllisen enemmän tai vähemmän vakavan sairauden kantajia. Selvitän tarkasti jalostuksessa käyttämieni koirien taustat ja pyrin saamaan tietooni mahdolliset riskitekijät, jotka luonnollisesti pyrin minimoimaan jalostusvalinnoillani. Jalostusvalinta ei sanana merkitse minulle pelkästään uroksen valintaa omalle koiralleni, vaan myös kriittisyyttä siitä, onko oman koirani jalostaminen ja sen ominaisuuksien eteenpäin vieminen kannattavaa rodun terveystilanteen kannalta.

Pelkät hyvät koiranetistä luettavissa olevat terveystulokset eivät minulle riitä. Jos koira on rakenteellisesti heikko ja luonne ei vastaa omia toiveitani, en koiraa tule jalostuksessa käyttämään. Ulkonäössä pyrkimys on rodunomaisuuteen ja rotumääritelmään tähtäämistä. Luonteissa vaalin ominaisuuksia, jotka ovat edesauttava tekijä koiraharrastuksissa kuten agilityssä ja tokossa. Luonnollisesti koiran tulee toimia hyvin myös normaalissa arjessa.

Ajatuksiani kasvattamisesta

Ensimmäiseen Enchanting Whispers pentueen syntyyn tulee varmasti vierähtämään vielä tovi, sillä harkitsen tarkkaan, onko koirani niin hyvä, että sen ominaisuuksia kannattaa periyttää jälkipolville. Yksikään koirani ei ole tullut eikä tule minulle yksinomaan jalostuskoiraksi, vaan täysin perheenjäseneksi ja kaveriksi harrastuksiin. Tämän vuoksi kasvatustyö on hyvin pienimuotoista.

Tällä hetkellä olen päässyt näkemään shetlanninlammaskoirien kasvatusta uroksen omistajan näkökulmasta ja sen kautta olen päässyt oppimaan paljon hyödyllisiä asioita kasvatusta ajatellen. Vielä riittää opittavaa mutta sitä tietotaitoa ehdin kartuttaa vielä pidemmän aikaa ennen kuin ensimmäinen oma pentue on ajankohtainen.

Oma mielipiteeni harrastamattomiin koteihin pennun myymisestä on siinä mielessä myönteinen, että koira voi saada yhtä rakastavan kodin ja perheen, vaikkei sen kanssa pyöritäkään näyttelykehissä tai kiidetä agilitykentillä, kunhan se saa aktiviteettia ja huomiota tavallisessa arjessa ja kasvattajaan ollaan mieltä askarruttavissa asioissa ja muutenkin yhteydessä. Pyrin kuitenkin tekemään jalostusvalintoja niin, että pentulaatikkoon syntyy potentiaalisia harrastuskoiria, joiden ominaisuuksia ei halua "heittää hukkaan", jolloin kiinnostus aktiivisia harrastuksia (joihin en henkilökohtaisesti miellä näyttelyitä) kohtaan on pennunkyselijällä iso plusmerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti